od DR » sob led 21, 2012 21:51,0
štíreček, Rike: Já bych to tvrzení poněkud poopravil.
Pokud se bavíme o spolehlivosti a opotřebení, tak na krátké pojížděčky jsou obecně méně vhodné turbomotory bez ohledu na spalované palivo. A konkrétně v případě TDCi je reálný fakt, že ten motor se déle zahřívá a potřebuje doplňkové (elektrické) ohřívání, které když nefunguje (což je u starších kousků téměř jistota), tak se ten motor při nízké zátěži v zimě ohřát občas vůbec nedokáže - že to životnost ovlivní negativně, to je snad všem jasné. Při popojíždění po městě trpí dvouhomotový setrvačník (a trpí výrazně víc u nafťáků, než u benzínů), časté startování dieslu znamená vyšší namáhání akumulátoru a startéru (opět větší, než u benzínu), samozřejmě více zatížené jsou i žhaviče. O naprosté nevhodnosti motorů s DPF (což budou brzy všechny nafťáky) pro takovýhle provoz snad ani není potřeba se zmiňovat.
Takže já bych se rozhodně neodvážil tvrdit ani to, že se naftový motor (konkrétně 2.0 TDCi v MK IV) ve městě opotřebovává stejně (natož pak méně), než benzínový motor (konkrétně atmosferický 2.0 v MK IV). A snad jsem svůj názor i srozumitelně vysvětlil.
Pokud jde o rozhodování, jestli na nájezd 10.000 km ročně vzít 2.0TDCi, nebo 1.8-2.0 flexifuel (pro neznalé připomenu, že tenhle motor může jezdil i na "čistý" E85), pak je flexifuel jasná volba. A dokonce i ekonomicky srovnatelná, jestli spotřebuju 7 litrů nafty za 35Kč/l, nebo 10 litrů E85 za 26Kč/l, to už je skoro jedno.
CMC 053 ( Ford Mondeo club ) CFC 660 (Ford Focus klub)
mondeo 2.2TDCi, 147kW, kombi, 04/2014
(před tím mondeo 2.5T, 162kW, kombi, 10/2007, Titanium X_____ ST200, 2000, hatchback;____ mondeo 2.5 V6 LPG, ghia, 1998, combi);
Renault Trafic, dci150, combi van, 2008 + Fiat Brava 1.6 16V 1998 + Renaul Megane 1.6 16V 2012