Zdravím,
nedávno jsem si pořídil sportovní tlumič výfuku Montii Motorsport T9x1Z1, tak se podělím o své poznatky. Protože nechci dráždit hada bosou nohou, za což pravidelné ježdění s uřvaným výfukem kolem oblíbeného odpočinkového místa policie považuji, vybral jsem právě tento, který má homologaci pro provoz na pozemních komunikacích. Protože jsem nesehnal díl přesně pasující na mého Prcka (snad se ani nevyrábí), šáhl jsem do segmentu dílů univerzálních.
Montáž jsem svěřil servisu, ale není náročná, takže každý průměrně zručný opravář se svářečkou by si s tím měl poradit. Probíhá uříznutím sériového tlumiče, na původní potrubí navařením nového a z kulatiny natvarovat a k tlumiči přivařit hák na zavěšení do původního silentbloku. Zádní černý plast na nárazníku se musí mírně rozšířit.
Aby byla udělena homologace, nesmí být výfuk moc hlučný, z toho důvodu je celý díl poměrně dlouhý (650mm), po montáži tedy z narazníku trošku vykukuje, ale "když už se něco tak krásnýho montuje, tak ať to je taky vidět" (slova montujícho mechanika

).
Zvuk je teď krásný, decentně bublavý, v interiéru jsem nepoznal rozdíl, hlučnost otevřeného sání je vyšší. Nevím, jak zní zvenku za jízdy, ale brzo zjistím. Možná je to tím, že jsem to někde četl a možná ne, ale připadá mi, že auto jde v nízkých otáčkách líp za plynem.
Kupoval jsem tady:
http://www.sportovniautodoplnky.cz/spor ... rt-t9x1z1/Nebojte se rozměrů koncovky, podle popisu jsem očekával otřesné monstrum, ale na autě vypadá moc dobře. Časem nahraju fotku a snad i odkaz na nějaké video, ale první musím Prcka umýt, protože bych se jinak musel stydět (nesnáším posypovou sůl)
Trošku jsem se rozepsal, tak doufám, že to někomu pomůže s výběrem, ostatní snad prominou