od MIS » úte čer 07, 2011 6:40,0
Ford Mondeo MKIV, 2.0TDCI, combi, 103kW, Ghia, rv.2008 (najeto cca 60000km)
Přijel za mnou kamarád, že mu nefunguje celá pravá strana parkovaček. Tedy parkovačka v předním světle, a také koncové světlo. Vyměnil jednu prasklou žárovku v koncovém světle, ale nepomohlo to. Hledal tedy logicky příslušnou pojistku, ale tu nenašel. Říkal si tedy, že se staví a podíváme se na to. Mondeo MKIV má tři pojistkové skříňky. Jedna je pod kastlíkem u spolujezdce, jedna je v motorovém prostoru a jedna v levé kapse v zavazadlovém prostoru. Stáhli jsme návod, hledali v něm, ale po pojistce na parkovačky ani stopa. Tak jsme si říkali, že to bude asi přidružené k něčemu jinému. Vzal jsem tedy měřák a proměřil všechny pojistky. Ejhle, všechny byly v pořádku. Do konektorů ke světlům ale žádné napětí nešlo. No a teď babo raď. Tak jsem volal na FMC, tam mi doporučili servis v Praze, kde měli mít tou dobou ještě otevřeno - ale bohužel mylná informace, byl tam už jenom vrátný (pátek po 18 hodině). Tak jsem si sedl k internetu a prošel nejprve naše fórum, ale nic. Podíval jsem se tedy do Německa a tam už jsem uspěl. Mondeo MKIV nemá pojistku na parkovačky vůbec. Má jen jakýsi "Modul světel", který funguje zároveď jako softwarová pojistka. Bohužel, podle zkušeností z tohoto fóra, tento modul poměrně často odejde. Hlavní příčiny jsou prý dvě - buď "blbě" praskne žárovka nebo dojde vlivem koroze v zadních lampách ke zkratu. (Pravá lampa opravdu byla uvnitř rezatá jak liška). Takže jel kamarád po víkendu k Fordu Charouz Vysokov. Tam hodinu hledali pojistku na parkovačku, potom někam volali a řekli mu, že přišli na to, že Mondeo MkIV onu pojistku nemá (viz. výše). No a oni že mají rozbitou diagnostku, takže musí do Hradce Králové. Nedalo se nic dělat a kamarád vyrazil do Hradce. Tam vyjeli diagnostiku a naštěstí stačilo jenom vyresetovat onu chybu na Modulu světel (Chyba = přepětí). Cena 1200Kč. Kamarád byl samozřejmě na jednu stranu rád, protože nemusel měnit celý modul (dle německého fóra cca 300-500EUR). Na druhou stranu, kdo tohle vymyslel .... Normálně bys vyměnil žárovku a pojistku - celé tak za 20Kč, ale tady musíš na diagnostiku, aby ti smazali chybu. To je fakt DĚSNÝ !!! Závěrem doporučuji všem kontrolu zadních svítilen, respektive jejich patic, které údajně korodují vlivem zatékající vody a mohou způsobit podobné nepříjemnosti. Podle německého fóra na to trpí nejvíce hatchbacky a combi. U sednanů je to prý O.K..
CMC810
Mondeo, 2.0TDCi 96kW, kombi, r.v. 2003, 6-speed, pneu 225/45/17
Galerie obrázků
dříve Mondeo, 1.8 16V, 82kW, hatchback, r.v.1994