od DR » pon zář 03, 2012 8:32,0
HonzaV: jen pro tvou informaci - a vlastně i pro všechny ostatní. Motor 1.8TDCi ve focusu 2003 a 1.8TDCi v mondeu Mk IV
nejsou "velmi podobné agregáty", to ani omylem.
1.8TDCi ve focusu MK I a II je konstrukční řada Kent (8V, 66/74/85kW), v podstatě jde o evoluci řady endura (CR vstřikování na původním bloku), kterou známe např. už ze sierry nebo z mondea MK I a II. Používá CR vstřikování Delphi.
1.8TDCi v mondeu MK IV (2007-) je konstrukční řada PSA (16V, 74/92kW), tato konstrukce nemá původ u forda a používá CR vstřikování Siemens. Jen pro jistotu dodám, že tato konstrukce nemá nic společného ani s předchozí řadou Puma, která se používala v mondeu MK III - Puma byla ještě fordí konstrukce opět (velmi) vzdáleně vycházející z motoru endura - i když je to diskutabilní, z původní endury nezbylo prakticky nic, možná původní zadání skutečně bylo "přepracovat enduru", ale vznikl z toho úplně nový motor (jiný materiál bloku, jiná hlava, jinak řešené rozvody, atd.).
edit.: oprava, 1.8 TDCi v mondeu MK IV je pořád konstrukční řada Kent/Lynx, jen má proti verzi ve focusu o trochu zvýšený kompresní poměr a vstřikování siemens (místo původního delphi), rozvody hnané řemenem. Moje blbost, měl jsem zafixováno, že všechny diesly v MK IV jsou od PSA a nedocvaklo mi, že PSA vůbec nemá 1.8 ve výrobním programu
. BTW, dobrá zpráva je, že už i vstřikovače siemens se dají kvalitně repasovat (oficálním postupem od výrobce, některé servisy "repasovaly" už dřív, ale z neoriginálních dílů a v omezeném rozsahu)Konstrukčně jde tedy o naprosto odlišné agregáty, které mají společné asi jen palivo a logo na víku ventilů.
edit: zase tak odlišné nejsou, společný konstrukční původ mají, viz předchozí odstavec.
CMC 053 ( Ford Mondeo club ) CFC 660 (Ford Focus klub)
mondeo 2.2TDCi, 147kW, kombi, 04/2014
(před tím mondeo 2.5T, 162kW, kombi, 10/2007, Titanium X_____ ST200, 2000, hatchback;____ mondeo 2.5 V6 LPG, ghia, 1998, combi);
Renault Trafic, dci150, combi van, 2008 + Fiat Brava 1.6 16V 1998 + Renaul Megane 1.6 16V 2012