Zdravím. Chtěl bych se zeptat na Vánoční dárek, kterým mě můj mazlík asi chce obohatit...ten rádoby vtipný úvod je, aby mě před svátky už úplně nemrdlo

Můj problém popíšu zeširoka takhle. V září letošního roku se mi stala taková věc. Z ničeho nic mi začal blbnout spojkový pedál, občas váznul, zůstával sešlápnutý. Ihned mě polil horký pot. Takhle to třeba udělalo 2x za týden až mě jednou napadlo

a prostříkal jsem WD čep, na který je pedál nasazen. To bylo přesně
13.9.2015 letos. Od té doby pedál neváznul, vše bylo ok a já si myslel, že to bylo tím jelikož 3 měsíce+ do teď je myslím dostatečná doba na projevení! Dnes, opět z ničeho pedál význul. Říkám si zase promažu, jenže já když dojel domů tak mě polil pot č. 2. Od motoru šel pískot

na volnoběh. Když jsem sešlápl spojkový pedál, tak nic, když jsem pustil zase pískot. Při opakovaní občas pískot občas nic, občas pedál visel. To mě poněkud znejistělo a pustil jsem se do prostřiku čepu. Nasedl do auta, nastartoval a slyším pískot. Následný rozjezd v pořádku, žádné hučení při 2st. bylo po pískotu. Asi po 500 metrech však spojkový pedál zase zůstal viset a nešlo nic dělat jen dojet ke krajnici. V tu chvíli mi šlo i blbě vyřadit z 2st. to však pak polevilo. Spojkový pedál jsem pak musel rukou vztáhnout zpět.

V tu chvíli jsem už opravdu byl nadně a odhodlal jsem se jet tak akorát domů. Z tu krátkou (500m) dobu však auto fungovalo naprosto ok, řazení, spojkový pedál nic. Znovu jsem dostal odvahu a vyrazil na výlet. Po cca. 1km jsem ještě WD prostříkl další čep, který je u spojkového pedálu nad pružinou. Pak jsem jel a jel a najel asi 30 km a vůbec nic

žádný pískot, pedál nevisel, řazení ok prostě vůbec nic. Zařadit jsem zkusil všechny stupně. Teď babo raď. Může na to mít nějaký vliv spojkový pedál, myslím tím na ten pískot? Může to být počáteční problém s ložiskem? Může to být "jen", že pedál resp. čepy vázly, tím vázl celý pedál a tím to mohlo dělat i bordel u spojky? (pískot že to nebylo pořádně přitlačený tím jak to předtím viselo rozpojený

) Když s tím teď někam přijedu tak mi nikdo nic neřekne, auto jede, nepíská, spojka IMHO zabírá tak jak má...prosím a děkuji za názor. T.
btw.: Auto má najeto cca.
113 tis. z toho je cca. 15 tis. našich...auto kupované v CZ jako CZ.
edit.: dohledal jsem, že by to mohl dělat spojkový válec. Otázka. Kolik je tam spojkových válců? Je to hned to nad pedálem? A je to napojené na brzdovku (nekamenovat) jak jsem se dočetl na netu nebo je to samostatný okruh?
edit. č. 2: koukám, že si tu budu dopisovat sám

škoda...jinak auto včera jelo naprosto v pohodě. Je možné, že by mohlo pomoci jen odvzdušnění spojky resp. výměna brzdové kapaliny (je mi jasný, že se to musí zkusit, já jen jestli to nejde rovnou 100% vyloučit...)? Přes svátky nebyl čas to pořádně řešit, do práce se nikomu moc nechce. 23.12. jsem jen ze zvědavosti zajel do Ford Homolka v ÚL. Jel jsem tam jen ze zvědavosti, jelikož už mám jednu negativní zkušenost. Pán mě utvrdil, že tam tedy rozhodně nepůjdu. Nevadilo mu říct, že to jednou dělali a vyměnili skoro půl auta než na to přišli. Začal taky dvou-hmotou, že to dělá na 1.6, že vibruje a tím se zavzdušňuje spojka.. Do takovéhle hokus-pokus opravy v rádoby originálním shopu se mi nechce. Prostě jim hned pro začátek nevěřim a to není dobře. Nebyl schopen mi ani říct co hl. spojkový nebo jiný válec stojí atp. Na prostřik spojkového mechanizmu se taky tvářil, že jsem úplnej *****, a že všechno hned musí být rozbitý, aby to mohli oni pak opravit..rozuměj vyměnit.

Ford Mondeo kombi 2.2 TDCI, 129 kW, Titanium X, r.v. 11/2009, Dark Panther