od DR » pon bře 26, 2012 12:38,0
MIS: Tady přece šlo především o technické srovnání, stejně tak dobře můžřeš úžasně výhodně koupit i "obyčejný" benzíňák, právě proto nelze do toho srovnání takovu "supervýhodnou" pořizovací cenu jakkolik zahrnovat. A v takovém případě platí, co jsem napsal.
Co se týká zkracování výměny oleje ... To záleží na vkusu každého soudruha. Já k tomu nevidím důvod, už staré zetecy bezproblémů najezdily statisíce km s výměnou v intervalu 15 tkm, stejně tak duracecy a duratoqy (v MK III) s intervalem 20tkm. Nevyskytly se žádné (zaznamenání hodné) problémy s nadměrným opotřebením těchto motorů kvůli nedostatečnému maznání - a pokud ano, tak byly způsobeny nízkou hladinou oleje v motoru, ne jeho "stářím". Ty motory když už umírají, tak kvůli něčemu úplně jinému. Takže nevím, proč bych měl u současných motorů zkracovat interval na 10tkm, když navíc používají znatelně kvalitnější olej (formula F je "o třídu" výš, než formule E, na kterou jezdila převážná část MK III). Zkrácení intevalu výměny oleje pro mě předsttavuje reálné vícenáklady minimálně 3000 Kč (materiál + práce + ztráta času) na každou takovu výměnu, to je 15000 kč na ujetých 100tkm - tohle se někomu vyplatí??? Na 200tkm ušetřím 30000Kč, za ty prachy už udělám na motoru slušnou generálku, nebo pořídím rovnou jiný motor - a velmi pravděpodobně to vůbec nebudu potřebovat a těch 30 litrů mi zůstane v kapse. Takže je to IMHO nesmysl i u nového auta, natož pak u ojetiny, která má najeto přes 100 tkm (a možná i několikát).
BTW, renaulty (traffic i megane) mají interval 30tkm a i tohle ty motory zvládají... Jsme ve třetím tisíceiletí, jak konstručně, tak i používanými materiály, doba stodvacítek škodovek je už dávno pryč

. Už i ten favorit v pohodě najezdil přes 300 tkm na lautr obyčejný olej s výměnou po 15tkm.
CMC 053 ( Ford Mondeo club ) CFC 660 (Ford Focus klub)
mondeo 2.2TDCi, 147kW, kombi, 04/2014
(před tím mondeo 2.5T, 162kW, kombi, 10/2007, Titanium X_____ ST200, 2000, hatchback;____ mondeo 2.5 V6 LPG, ghia, 1998, combi);
Renault Trafic, dci150, combi van, 2008 + Fiat Brava 1.6 16V 1998 + Renaul Megane 1.6 16V 2012