od ianik » čtv črc 21, 2005 15:43,0
To Palbi: Omlouvám se, nestíhám...
K autu. Auto už používam na českých exportných značkách, budúci týždeň idem prihlásiť u nás na Slovensku, v utorok ide na celkovú kontrolu, výmenu náplní. Zvolil som tentokrát značkový servis, neskôr asi budem servisovať u tých s ktorými som mal dobré skúsenosti. Auto je perfektné, živé, zatiaľ všetko funkčné, bez chýb, musím sa krotiť s plynom. Ako som písal vyššie, zháňal som ho dlho, čas ma netlačil, len čírou náhodou som ho objavil na nete cez tipcars v bazáre v Zlíne, išiel som ho obzrieť, testovačka - 10 km, brzdy, riadenie, nezvyklé zvuky, vizuál podvozku, interiéru, búrané zpredu zľava, výmena svetiel, predného nárazníka, prestriekané zadné lavé dvere, oba predné blatníky a nárazník - všetko informácie od bazárnika, mierne dolámaný spodný plastový kryt motora a lavý plastový podblatník, pôvodný chladič, zimné pneumatiky, následná kontrola v značkovom servise fordu v Zlíne - 590 CZK + DPH, potvrdená búračka, lavý nosník dorábaný - oprava v poriadku, chladiaca kvapalina - dolievaná voda (len do -7C), v blízkej budúcnosti výmena zadného brzd. obloženia a lanovodov ruč. brzdy. Motor, resp. pamäť riadacej jednotky bez problémov. Ostatné OK. Pôvodne som chcel doviezť z Nemecka alebo z Belgicka nehavarované alebo havarované podobne ako toto, ktoré mám.
Postup pri kúpe akéhokoľvek auta? Vedieť o aute čo najviac, odjazdiť v bazároch viac áut, skontrolovať sám, ak máš záujem, skontrolovať v značkovom servise, hlavne nekvaltovať, piáno, nebude toto, bude iné.
Doteraz som jazdil na benzínoch, toto je môj prvý diesel (spotreba a zároveň žihadlo, skoro 2x vyšší krútiaci moment ako porovnateľné 1,6 16V). Uspokojil by som sa aj s TDDi 90k, ak by som taký našiel.
Len pre úplnosť a porovnanie: Ford Focus Combi 1,8 TDCi 85 kW, dovoz do CZ z CH, búrané, opravené, výbava asi Ambiente + dig. klíma, el. zrkadlá + vyhrievanie, el. predné sklá, počítač, centrál v klúči, defendlock, velmi zachovalý, pri kúpe 73 000 km. Cena 267 000 CZK+zhruba 30 000 SKK (2x cesta, značkový servis, prihlásenie) - cca 375 000 SKK.
Na záver? Ako povedal Pavel, "pokud bych měl pár tisícovek navíc, bral bych TDCi". I TDDi je velmi vydarený motor, určite ten kto ho má je spokojný. Ja osobne by som do 1,6 benzínu nešiel. Éto vsjo.
CFC 252 (ianik)
Ford Focus 1.8 TDCi Combi, 2002