Handsfree - zkušenosti, zapojení

Příspěvekod Barťas » sob úno 24, 2007 0:16,0

opičák píše:Ale stále se nemůžu zbavit pocitu,že někde je banální chyba a že rádio .... tohle musí umět. :roll:

:lol: Nějak podobně jsem se kdysi utnul k myšlence ošálit nf vstupy od CD changeru, prostě nějak jednoduše přesvědčit rádio, že má připojen changer a vzít signál odjinud .......... vzdal jsem to :wink: , sehnal jsem ten changer.
CMC 234
Mondeo III, 2.0 TDCI Ghia 96 kW, 2007, hatchback (od 11/2011)
Mondeo II, 1.8 16V SI/Ghia, 1998, combi (od 05/2004 do 04/2012)
Uživatelský avatar
Barťas
****
****
 
Příspěvky: 441
Registrován: sob dub 03, 2004 16:09,0
Bydliště: Králův Dvůr

Příspěvekod opičák » sob úno 24, 2007 9:46,0

to Barťas:No já už asi nic nevymyslím. Zkusil jsem všechno.Spíš čekám jestli se ještě ozve DR. Myslím si, že zrovna o zapojení repro - HF, má docela slušný přehled.Myslím si, že HF sad v autech je dnes docela hodně a divím se,že se v podstatě nikdo jiný než ty a DR neozval. Stačilo by mi třeba jen "mám a funguje do repro", ne každý to umí a zapojuje si to sám,ale věděl bych, že to jde. Díky. :wink:
Ford Focus kombi 1,8 TDci 85kW r.v. 2003 výbava Ghia
opičák
*
*
 
Příspěvky: 48
Registrován: úte kvě 30, 2006 8:46,0
Bydliště: Ostrava

Příspěvekod DR » sob úno 24, 2007 11:40,0

opičák: já ti už ti taky moc nepomůžu. Je potřeba prostě buď to rádio zkusit přepnout do MUTE podle výše navrhovaných postupů, nebo se na to vykašlat a používat HF samostatně. Zaručeně funkční schéma zapojení ti bohužel poskytnout nemůžu, jak bych to řešil už jsem popsal.

V nejhorším případě by šlo pomocí relé ovládaného výstupem z HF přepínat/odpojovat reproduktory autorádia, signál z HF posílit zesilovačem a pouštět to do nich. Jenže to je oklika kolem něčeho, co by mělo fungovat přímo.

Podle mě to rádio přepnout jde, jen je potřeba to zkusit a přijít na to, jak. Nebo aspoň zjist, jak přepnout určitě nejde. A podle toho pak postupovat dál.
CMC 053 ( Ford Mondeo club ) CFC 660 (Ford Focus klub)
mondeo 2.2TDCi, 147kW, kombi, 04/2014
(před tím mondeo 2.5T, 162kW, kombi, 10/2007, Titanium X_____ ST200, 2000, hatchback;____ mondeo 2.5 V6 LPG, ghia, 1998, combi);
Renault Trafic, dci150, combi van, 2008 + Fiat Brava 1.6 16V 1998 + Renaul Megane 1.6 16V 2012
Uživatelský avatar
DR
Moderator
Moderator
 
Příspěvky: 9444
Registrován: čtv zář 04, 2003 19:43,0
Bydliště: Brno-venkov

Příspěvekod opičák » sob úno 24, 2007 11:50,0

to DR : Ahoj. Asi jsi nečetl poslední dvě strany - přepnout do mute už mi jde - byl tam studeňák na pinu. Ale nefunguje použití repro jak jsi psal pin 8 nebo 9 a pin 5. Jestli tebe nenapadne ještě něco, tak zkusím přímo zapojit výstup z HF na repro, nebo to vzdám a použiju přiložený reproduktor z HF. To se mi sice protivý, navíc naprosto netuším kde ho strčím,aby byl zároveň slyšet a nebyl vidět, ale co mi zbývá? Dík
Ford Focus kombi 1,8 TDci 85kW r.v. 2003 výbava Ghia
opičák
*
*
 
Příspěvky: 48
Registrován: úte kvě 30, 2006 8:46,0
Bydliště: Ostrava

Příspěvekod DR » sob úno 24, 2007 13:17,0

opičák: oops, máš pravdu. Vy jste tady vesele prokecali dvě stránka a já si toho vůbec nevšiml :oops:. Jste na mě moc rychlí :lol:.

Podle toho manuálu k rádiu to opravdu může být obdobný problém, jako připojení changeru. Ta popisovaná fordí HF musí komunikovat poměrně dost jak s telefonem, tak s rádiem. Asi bych se na to vykašlal a výstupem MUTE z HF kromě rádia ovládal i přepínací relé, které bude přepínat reproduktory v autě buď k rádiu, nebo k HF.

BTW, možná má ten původní reproduktor od HF v sobě i nějaký zesilovač, ten by případně šlo využít k zesílení signálu pro repro v autě.
CMC 053 ( Ford Mondeo club ) CFC 660 (Ford Focus klub)
mondeo 2.2TDCi, 147kW, kombi, 04/2014
(před tím mondeo 2.5T, 162kW, kombi, 10/2007, Titanium X_____ ST200, 2000, hatchback;____ mondeo 2.5 V6 LPG, ghia, 1998, combi);
Renault Trafic, dci150, combi van, 2008 + Fiat Brava 1.6 16V 1998 + Renaul Megane 1.6 16V 2012
Uživatelský avatar
DR
Moderator
Moderator
 
Příspěvky: 9444
Registrován: čtv zář 04, 2003 19:43,0
Bydliště: Brno-venkov

Příspěvekod opičák » sob úno 24, 2007 14:04,0

Asi to bude to fakt to nejlepší co můžu udělat. (kromě použití originál reproduktoru). Zkusím ho "kuchnout" třeba tam fakt bude nějaký zesilovač. Je celkem dost "uřvaný" na svou velikost. Relátka asi budu muset svěřit odborníkům - vůbec netuším jaká bych použil - mám jen představu o jejich funkci. Ale i tak dík. Už se v tom hrabu 3dny a přestává mě to bavit. (to neznamená,že mě to ne..re :wink: )
Ford Focus kombi 1,8 TDci 85kW r.v. 2003 výbava Ghia
opičák
*
*
 
Příspěvky: 48
Registrován: úte kvě 30, 2006 8:46,0
Bydliště: Ostrava

Příspěvekod DR » sob úno 24, 2007 14:26,0

opičák: relé je to nejjednodušší zařízení, jako existuje. Připojíš ho na + a - a ono prostě přepne nějaké kontakty. je to to samé, jako obyčejný mechanický přepínač, jenom se kontakty nepřepínají ručně pohybem páčky, ale elektromagnetem.
CMC 053 ( Ford Mondeo club ) CFC 660 (Ford Focus klub)
mondeo 2.2TDCi, 147kW, kombi, 04/2014
(před tím mondeo 2.5T, 162kW, kombi, 10/2007, Titanium X_____ ST200, 2000, hatchback;____ mondeo 2.5 V6 LPG, ghia, 1998, combi);
Renault Trafic, dci150, combi van, 2008 + Fiat Brava 1.6 16V 1998 + Renaul Megane 1.6 16V 2012
Uživatelský avatar
DR
Moderator
Moderator
 
Příspěvky: 9444
Registrován: čtv zář 04, 2003 19:43,0
Bydliště: Brno-venkov

Příspěvekod opičák » sob úno 24, 2007 15:15,0

Ještě jeden dotaz - jsem spíše elektroamatér, teda spíše laik, ale našel jsem tohle relé:
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Můžu použít? Pokud by HF dokázala vybudit reproduktory auta a mohl bych použít tohle relé, jsem za vodou a už nic neřeším.Děkuji všem za rady a čas.
Ford Focus kombi 1,8 TDci 85kW r.v. 2003 výbava Ghia
opičák
*
*
 
Příspěvky: 48
Registrován: úte kvě 30, 2006 8:46,0
Bydliště: Ostrava

Příspěvekod Barťas » sob úno 24, 2007 16:09,0

Jo, to by mohlo jít. Jen na tom relátku jsou jinak nakreslené očíslované kontakty než na tom nákresu pod tím, čili to popíšu vždy jako dle relé/dle nákresu. Na jeden kontakt cívky + 12 V, vzít např od napájení HF (1/1), na druhý kontakt cívky tu kostru z HF pro mute (2/8), dráty co vedou k reproduktorům na střední přepínací kontakt (7/6, 4/3), výstup od rádia na spínací kontakty relé, které jsou seplé normálně v klidu (3/2, 6/7), výstup od HF na kontakty, které se sepnou při sepnutí relé (5/4, 8/5).
CMC 234
Mondeo III, 2.0 TDCI Ghia 96 kW, 2007, hatchback (od 11/2011)
Mondeo II, 1.8 16V SI/Ghia, 1998, combi (od 05/2004 do 04/2012)
Uživatelský avatar
Barťas
****
****
 
Příspěvky: 441
Registrován: sob dub 03, 2004 16:09,0
Bydliště: Králův Dvůr

Příspěvekod opičák » sob úno 24, 2007 16:17,0

Jasně to jsem pochopil už z nákresu - myslím jak to zapojit.Říkám nejsem žádný odborník, ale princip funkce chápu a zapojení taky.Jen jsem nepostřehl,že kontakty jsou jinak popsané, máš pravdu. Šlo mi spíše o použitelnost tohoto typu. Dík za odpověď. Pokud to půjde jsem vysmátej :lol: :lol: :lol: :lol: a unese to i má kapsa (relé - 55,- Kč)
Ford Focus kombi 1,8 TDci 85kW r.v. 2003 výbava Ghia
opičák
*
*
 
Příspěvky: 48
Registrován: úte kvě 30, 2006 8:46,0
Bydliště: Ostrava

Příspěvekod Barťas » sob úno 24, 2007 16:36,0

Jestli ta HF skutečně dá pro mute čistou kostru, tak to sepne, jestli ale ne, tak to může dělat problémy, relátku to nemusí stačit pro sepnutí. Jestli máš jak, tak zkus změřit odpor mezi tím signálem pro mute oproti čisté napájecí kostře HF.
CMC 234
Mondeo III, 2.0 TDCI Ghia 96 kW, 2007, hatchback (od 11/2011)
Mondeo II, 1.8 16V SI/Ghia, 1998, combi (od 05/2004 do 04/2012)
Uživatelský avatar
Barťas
****
****
 
Příspěvky: 441
Registrován: sob dub 03, 2004 16:09,0
Bydliště: Králův Dvůr

Příspěvekod opičák » sob úno 24, 2007 16:42,0

Změřit bohužel nemám jak. Možná až v pondělí. Ale logicky vzato: řídící jednotka HF je plastová krabice, která kostru bere z připojeného vodiče - 100% kostra. V případě hovoru si myslím, že tuhle kostru pouští dál do kabelu "mute" pro rádio. A rádio reaguje.
Ford Focus kombi 1,8 TDci 85kW r.v. 2003 výbava Ghia
opičák
*
*
 
Příspěvky: 48
Registrován: úte kvě 30, 2006 8:46,0
Bydliště: Ostrava

Příspěvekod Barťas » sob úno 24, 2007 17:19,0

Jenže tu kostru to něčím spíná, nejspíš nějakým elektronickým prvkem (asi tranzistorem nebo v rámci nějakého integrovaného obvodu) a ne mechanickým kontaktem. A tam bych se trochu bál, aby proud tekoucí cívkou toho tvého relé nebyl pro tento prvek smrtící. Těžko říct, přeci jenom signál pro rádio pro funkci mute je spíš symbolický, ale pro relátko už bude potřeba více proudu. Což ale asi pohým změřením odporu nezjistíš. Ty tovární výrobky reproduktory zřejmě přepínají mechanicky relátkem, ale určitě mají nějaký balast okolo, který tomu relátku spíná potřebný proud.
CMC 234
Mondeo III, 2.0 TDCI Ghia 96 kW, 2007, hatchback (od 11/2011)
Mondeo II, 1.8 16V SI/Ghia, 1998, combi (od 05/2004 do 04/2012)
Uživatelský avatar
Barťas
****
****
 
Příspěvky: 441
Registrován: sob dub 03, 2004 16:09,0
Bydliště: Králův Dvůr

Příspěvekod opičák » sob úno 24, 2007 17:53,0

Jo, už rozumím.Trochu jsem tě blbě pochopil.Změřit to říkáš nepomůže,ale když uvedu jako příklad tohle: mám kolegu elektrikáře (je teď dlouhodobě mimo republiku - bohužel - jinak bych vás tady všechny neotravoval), který zapojoval stejnou HF sadu do auta s rádiem, které nepodporuje funkci mute. Funkci tlumení rádia řešil vložením relé na výstup "mute", které odpojilo rádio od napájení. Tzn. při příchozím hovoru, rádio vypnulo, proběhl hovor (dodávaný reproduktor), po ukončení hovoru relé "odpadlo" a rádio dostalo napájení a začalo hrát. Laicky,ale jednoduše řečeno. Tohle zapojení už funguje víc jak půl roku. Myslím, že když funguje tohle - přežije HF i zapojení mého relé. Pletu se? :wink:
Ford Focus kombi 1,8 TDci 85kW r.v. 2003 výbava Ghia
opičák
*
*
 
Příspěvky: 48
Registrován: úte kvě 30, 2006 8:46,0
Bydliště: Ostrava

Příspěvekod Barťas » sob úno 24, 2007 18:01,0

To nic, blbě jsem to napsal :oops: S takovouhle zkušeností by bylo ovšen nejjistější použít stejné relé jako on.
CMC 234
Mondeo III, 2.0 TDCI Ghia 96 kW, 2007, hatchback (od 11/2011)
Mondeo II, 1.8 16V SI/Ghia, 1998, combi (od 05/2004 do 04/2012)
Uživatelský avatar
Barťas
****
****
 
Příspěvky: 441
Registrován: sob dub 03, 2004 16:09,0
Bydliště: Králův Dvůr

Příspěvekod opičák » sob úno 24, 2007 18:22,0

To ovšem neřeší můj problém. Tlumení rádia už mi funguje, jen nechci použít originál reproduktor z HF. Kdybych ho připojil, mám to fukčně zapojené úplně stejně i bez relé.Já vím a už si tak i připadám, že vymýšlím kraviny, ale prostě mi to nedá.A pokud to nebude nezbytně nutné, nechci mít někde pod palubkou řvoucí repráček. Mám zkušenost ze služebního auta - když je ukrytý,aby ho nebylo vidět, musí být hlasitý, aby bylo rozumět. Tohle beru jako úplně poslední variantu. A mám tu smůlu, že jak něco chci, vzdávám se hodně nerad. :D

edit: co se týče relé - já potřebuji přepínací, on použil pouze spínací.
Ford Focus kombi 1,8 TDci 85kW r.v. 2003 výbava Ghia
opičák
*
*
 
Příspěvky: 48
Registrován: úte kvě 30, 2006 8:46,0
Bydliště: Ostrava

Příspěvekod opičák » sob úno 24, 2007 18:48,0

Ještě mě napadá,že - pokud se nepletu - to nijak speciálně neměřil - prostě použil relé, kde ovladácí proud je 12V. To už je potom jedno jestli použiji přepínací nebo spínací. Pokud HF snese na výstupu "mute" tohle napětí musí to vydržet u každého relé s ovládáním 12V.
Ford Focus kombi 1,8 TDci 85kW r.v. 2003 výbava Ghia
opičák
*
*
 
Příspěvky: 48
Registrován: úte kvě 30, 2006 8:46,0
Bydliště: Ostrava

Příspěvekod opičák » sob úno 24, 2007 22:18,0

Tak jsem testnul výstup přímo na reproduktory. HF je dokáže hravě vybudit a při zesílení ovladačem hlasitosti HF i přebudit :lol: (myslím přední - levý,pravý) V originál reproduktoru žádný zesilovač není. Jdu do toho přepínacího relátka :!: Jen mě ještě zajímá - výstup stínění k reproduktorům z HF napojit přímo na stínění levého a pravého předního reproduktoru auta? To přece přepínat nemusím? Pletu se? Díky
Ford Focus kombi 1,8 TDci 85kW r.v. 2003 výbava Ghia
opičák
*
*
 
Příspěvky: 48
Registrován: úte kvě 30, 2006 8:46,0
Bydliště: Ostrava

Příspěvekod DR » sob úno 24, 2007 22:36,0

opičák: ty že nejsi technický typ? :lol: K tomu přepínání repro, není nic jednoduššího, než použít relé se 4mi přepínacími kontakty, popř. dvě relé výše zmíněná a přepínat oba dráty ke každému reproduktoru. Osobně bych to tak asi udělal, protože vzájemné ovlivňování HF a rádia přes společný kabel k rero je sice málo pravděpodobné, ale vyloučit se bez znalosti zapojení HF a rádia nedá. Takže přepojovat oba dráty ke keždému reproduktoru je nejjednoduší a 100%ně spolehlivé řešení, jak tomu zabránit.

BTW, možná by bylo lepší použít 2 relé, zvlášť pro levý a pravý reproduktor. Oddělíš od sebe levý a pravý kanál a v případě poruchy jednoho z relé bude pořád hrát aspoň jeden reproduktor.
CMC 053 ( Ford Mondeo club ) CFC 660 (Ford Focus klub)
mondeo 2.2TDCi, 147kW, kombi, 04/2014
(před tím mondeo 2.5T, 162kW, kombi, 10/2007, Titanium X_____ ST200, 2000, hatchback;____ mondeo 2.5 V6 LPG, ghia, 1998, combi);
Renault Trafic, dci150, combi van, 2008 + Fiat Brava 1.6 16V 1998 + Renaul Megane 1.6 16V 2012
Uživatelský avatar
DR
Moderator
Moderator
 
Příspěvky: 9444
Registrován: čtv zář 04, 2003 19:43,0
Bydliště: Brno-venkov

Příspěvekod opičák » sob úno 24, 2007 22:45,0

No já uvažoval o dvou relátkách,ale mám strach co to udělá s HF sadou. Jedno je vyzkoušené, jak jsem psal výše - kolega a jeho zapojení, ale 2? Aby případný proud který bude během hovoru relátka držet sepnutá nepoškodil HF. Diskutoval jsem tu o tom s Barťasem. Kdybych použil jedno muselo by spínat 6 kontaktů - 3 a 3, ne?. Stejné co jsem výše uvedl, ale tuplované pro stejné přepínání stínění. Zkoušel jsem využít stávajícího stínění a připojil jen "živý" kabel k reproduktorům a hlasitost je tak sotva 50%. (celkem logické). Když připojím stínění na stávající k reproduktorům neděje se (alespoň to tak vypadá) vůbec nic - funguje i rádio i HF.
Ford Focus kombi 1,8 TDci 85kW r.v. 2003 výbava Ghia
opičák
*
*
 
Příspěvky: 48
Registrován: úte kvě 30, 2006 8:46,0
Bydliště: Ostrava

PředchozíDalší

Zpět na Focus - Rádio, audio

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník