Handsfree - zkušenosti, zapojení

autorádio - HF bluetooth sada

Příspěvekod opičák » čtv úno 22, 2007 15:39,0

Mám na všechny velkou prosbu. Pořídil jsem se bluetooth HF sadu (celkem hodně používám telefon za jízdy) a použil návod z http://www.focus.kvalitne.cz/down.html pro zapojení k rádiu CD 6000. Mám rádio i s ikonkou telefonu na předním panelu. Podle návodu by tohle rádio mělo podporovat tlumení při hovoru (HF na to má výstup) a mělo by i umět použít reproduktory rádia při hovoru. Už si připadám jako blb, protože jakékoliv zapojení nefunguje - rádio netlumí a zvuk z reproduktorů nejde. Zkoušel jsem snad všechny možné varianty. Předpokládám,že nejsem jediný, kdo HF používá, proto prosím o radu. Můžete mi někdo napsat, jak to máte zapojené?? :( Díky moc.
Ford Focus kombi 1,8 TDci 85kW r.v. 2003 výbava Ghia
opičák
*
*
 
Příspěvky: 48
Registrován: úte kvě 30, 2006 8:46,0
Bydliště: Ostrava

Re: autorádio - HF bluetooth sada

Příspěvekod DR » čtv úno 22, 2007 16:14,0

opičák: Začal bych kontrolou té HF, jestli jí funguje MUTE výstup. Takže změřit, co se na tom drátu objeví, když přijmeš hovor (resp. ještě před tím, než přimeš hovor). Pak bys měl přimět autorádio, aby na vstup MUTE reagovalo, tam jsou jenom 2 možnosti, buď ten vstup uzemnit, nebo připojit 12V (zkoušel bych to buď přes nějakou slabou pojistku, nebo přes žárovku), obvykle se přepíná 12V. A rádio se musí přepnout. Až se ti rádio přepne, aktivuje se i vstup pro audio z HF. No a pak už to jenom vzájemě propojit, popř přizpůsobit. Ted to všechno za předpokladu, že tvé rádio opravdu umí zvuk z HF do reproduktorů.

BTW, nechci pomlouvat Nokii, ale možná je chyba v té HF. Mám Pioneera s vestavěnou BT HF, umí na displeji (kromě jiného) zobrazit i indikátor signálu a nabití akumulátoru mobilu. Se Siemensem to funguje korektně, s Nokií 6234 ukazuje pořád plný signál a plnou baterku.
CMC 053 ( Ford Mondeo club ) CFC 660 (Ford Focus klub)
mondeo 2.2TDCi, 147kW, kombi, 04/2014
(před tím mondeo 2.5T, 162kW, kombi, 10/2007, Titanium X_____ ST200, 2000, hatchback;____ mondeo 2.5 V6 LPG, ghia, 1998, combi);
Renault Trafic, dci150, combi van, 2008 + Fiat Brava 1.6 16V 1998 + Renaul Megane 1.6 16V 2012
Uživatelský avatar
DR
Moderator
Moderator
 
Příspěvky: 9444
Registrován: čtv zář 04, 2003 19:43,0
Bydliště: Brno-venkov

Příspěvekod Barťas » čtv úno 22, 2007 16:18,0

Podle tohoto schématu http://www.focus.kvalitne.cz/download/Zapojeni%20konektoru%20radia_1.pdf by rádio mělo přepnout do režimu MUTE (ztlumení repro) spojením pinu 4 v bloku C na kostru (resp. spojením s pinem 5 - což je ale defakto kostra), pak by mělo vzít zvukový signál z HF na pinech 8 a 9 v bloku C a ten pustit do reproduktorů. Funkci MUTE výše popsaným způsobem mám osobně vyzkoušenou na rádiu F 5000 RDS, ostatní ne, protože moje rádio nemá ikonku telefonu ani piny 8 a 9 v bloku C.
CMC 234
Mondeo III, 2.0 TDCI Ghia 96 kW, 2007, hatchback (od 11/2011)
Mondeo II, 1.8 16V SI/Ghia, 1998, combi (od 05/2004 do 04/2012)
Uživatelský avatar
Barťas
****
****
 
Příspěvky: 441
Registrován: sob dub 03, 2004 16:09,0
Bydliště: Králův Dvůr

Příspěvekod DR » čtv úno 22, 2007 16:49,0

Barťas: co mám schéma od HF v předchozí V6, kde byl Ford 7000 RDS, tak přepíná 12V. A tomu by odpovídalo i tohle schema http://www.mirez.co.uk/Radio.htm (5. konektor shora). Ale obávám se, že jediná možnost je opatrně to vyzkoušet.
CMC 053 ( Ford Mondeo club ) CFC 660 (Ford Focus klub)
mondeo 2.2TDCi, 147kW, kombi, 04/2014
(před tím mondeo 2.5T, 162kW, kombi, 10/2007, Titanium X_____ ST200, 2000, hatchback;____ mondeo 2.5 V6 LPG, ghia, 1998, combi);
Renault Trafic, dci150, combi van, 2008 + Fiat Brava 1.6 16V 1998 + Renaul Megane 1.6 16V 2012
Uživatelský avatar
DR
Moderator
Moderator
 
Příspěvky: 9444
Registrován: čtv zář 04, 2003 19:43,0
Bydliště: Brno-venkov

Příspěvekod Barťas » čtv úno 22, 2007 17:08,0

Co mi má slabá pamět sahá, tak si myslím, že jsem ukostřoval, už jsem to tu dříve psal http://forum.fordclubs.org/viewtopic.php?p=36912&highlight=mute#36912,nebo http://forum.fordclubs.org/viewtopic.php?p=38259&highlight=mutuje#38259, teď to nevyzkouším, auto mám daleko. A co se týče Mireze, na to bych nespoléhal, může tam mít chybu, protože konkrétně u Fig 7- CD Changer Connector ji má stoprocentně. CD changer jsem si zapojoval a tam platí to rozložení pinů co je uvedeno např. zde: http://www.volny.cz/milbar/ford/radioback.pdf, on má pravý sloupec obráceně.
Ale jistota je to vyzkoušet, to je fakt.
CMC 234
Mondeo III, 2.0 TDCI Ghia 96 kW, 2007, hatchback (od 11/2011)
Mondeo II, 1.8 16V SI/Ghia, 1998, combi (od 05/2004 do 04/2012)
Uživatelský avatar
Barťas
****
****
 
Příspěvky: 441
Registrován: sob dub 03, 2004 16:09,0
Bydliště: Králův Dvůr

Příspěvekod opičák » čtv úno 22, 2007 17:22,0

Na pin 4 jsem připojil výstup z HF pro funkci mute. Na piny 8 a 9 jsem připojil zvuk z HF jak píše Barťas. (HF má pro zvuk originál reproduktor připojení stíněným kablíkem - vodič + stínění.Připojil jsem jeden na pin8, druhý na pin9.Předpoklám,že záměna nic neovlivní, stejně jako u reproduktorů).Takto zapojené nefuguje ani tlumení ani zvuk do reproduktorů.Trošku mě překvapilo vámi uváděné zapojení pinu 5.Ten zapojený není. Napadá mě, že rádio není ukostřeno,což může být můj problém.Nejspíš budou obvody rádia zapojeny tak,že pokud se neaktivuje tlumení, nepustí zesilovač ani externí zvuk z HF připojený na pin 8,9 do repro. Uvažuji dobře ? Díky moc
Ford Focus kombi 1,8 TDci 85kW r.v. 2003 výbava Ghia
opičák
*
*
 
Příspěvky: 48
Registrován: úte kvě 30, 2006 8:46,0
Bydliště: Ostrava

Příspěvekod DR » čtv úno 22, 2007 17:36,0

opičák: 1. vstup 8 a 9 pro HF na rádiu je pro stereo signál, pak je tam ještě pin 5, označený jako "Phone shield", což bych chápal jako stínění audio signálu z HF. TAklže až k tomu dojde ;-), začal bych připojením HF na pin 8 nebo 9 (audiosignál) a 5 ("zem" audiosignálu).
2. V prvé řadě musíš zjsitit, jak přepnout rádio do "MUTE". Rádio samozřejmě musí být ukostřené, ale pokud normálně svítí a hraje, tak ukostřené je :-). Přepnutí do "MUTE" by měl obstarat pin 4 - buď jeho uzemění, nebo připojení na 12V. Názory se různí, opravdu to budeš muset opatrně vyzkoušet.
3. Současně s přepnutím do "MUTE" režimu by rádio mělo aktivovat vstup pro audio z HF na pinech 8+9, resp. pustit signál z těchto pinů do reproduktorů. Tak mě napadá, že takhle by se dalo i jednoduše vyřešit připojení např MP3 přehrávače.

Tož to vyzkušaj a pak se ozvi, jak jsi dopadl, víc toho asi nenamudrujem.
CMC 053 ( Ford Mondeo club ) CFC 660 (Ford Focus klub)
mondeo 2.2TDCi, 147kW, kombi, 04/2014
(před tím mondeo 2.5T, 162kW, kombi, 10/2007, Titanium X_____ ST200, 2000, hatchback;____ mondeo 2.5 V6 LPG, ghia, 1998, combi);
Renault Trafic, dci150, combi van, 2008 + Fiat Brava 1.6 16V 1998 + Renaul Megane 1.6 16V 2012
Uživatelský avatar
DR
Moderator
Moderator
 
Příspěvky: 9444
Registrován: čtv zář 04, 2003 19:43,0
Bydliště: Brno-venkov

Příspěvekod opičák » čtv úno 22, 2007 17:41,0

Super. Už chápu. Jak to po sobě čtu už z toho fakt blbnu - jak by hrálo neukostřené rádio - totální kravina. Dám pauzu, ať něco nepodělám a zítra otestuju a napíšu jak jsem dopadl. Zatím moc děkuju. :wink:
Ford Focus kombi 1,8 TDci 85kW r.v. 2003 výbava Ghia
opičák
*
*
 
Příspěvky: 48
Registrován: úte kvě 30, 2006 8:46,0
Bydliště: Ostrava

Re: připojení radia

Příspěvekod savvy » pát úno 23, 2007 10:39,0

DR píše:savvy: Podle typu má fordí autorádio zezadu 2-3 konektory (+ ještě konektor na anténu, popř changer), to podle toho, jeslti má, nebo nemá vstup pro DO. Rádio "od jiné značky" bude mít na 99,9% tzv. ISO konektor. Na fordí kabeláž ho připojíš buˇpomocí redukce (koupíš tam, kde to rádio, popř. u forda, stojí cca 2-300 Kč), nebo musíš konektroy ucvaknout a dráty pospojovat natvrdo (velice nedoporučuju, bo, je to nevratná záležitost)

Popis konektorů najdeš zde http://mondeo.fordclubs.org/elektronika/e-audio.htm spoustu dalších informací o instalaci autorádia "od jiné značky" tady http://forum.fordclubs.org/viewtopic.ph ... &start=100


Díky moc za pomoc
focus, 1,6i 74, kombi, r.v. 2003, zetec
savvy
*
*
 
Příspěvky: 12
Registrován: ned úno 18, 2007 18:19,0

Příspěvekod opičák » pát úno 23, 2007 12:48,0

Zdravím všechny. Tak po vyspání a s čistou hlavou pokračuju se zapojováním HF sady. Díky DR a Barťase jsem o krok dál - telefon při příchozím hovoru nádherně ztlumí a vypíše na displej "phone". Je to konektor č. 4 a je třeba na něj připojit - pól tzn. kostru. Výstup pro útlum rádia z HF je - pól, tak žádný problém. (původně jsem to tak měl zapojené, ale chyba byla ve vadném konektoru - studený spoj :lol: ) Ale stále mi nejde zvuk z reproduktorů - zapojení podle DR - stínění na konektor 5 a druhý na pin 8 nebo 9 nefunguje - reproduktory mlčí. Nenapadá vás kde ještě dělám chybu?
Ford Focus kombi 1,8 TDci 85kW r.v. 2003 výbava Ghia
opičák
*
*
 
Příspěvky: 48
Registrován: úte kvě 30, 2006 8:46,0
Bydliště: Ostrava

Příspěvekod Barťas » pát úno 23, 2007 14:15,0

Zkus při stavu rádia "PHONE" prolézt všechna možná menu na rádiu, třeba je to jen někde uživatelsky ztlumené. Pak je ještě otázka vzájemných napěťových úrovní signálů, které požaduje rádio a které poskytuje HF.
CMC 234
Mondeo III, 2.0 TDCI Ghia 96 kW, 2007, hatchback (od 11/2011)
Mondeo II, 1.8 16V SI/Ghia, 1998, combi (od 05/2004 do 04/2012)
Uživatelský avatar
Barťas
****
****
 
Příspěvky: 441
Registrován: sob dub 03, 2004 16:09,0
Bydliště: Králův Dvůr

Příspěvekod opičák » pát úno 23, 2007 14:26,0

Tohle už jsem zkusil. Vím, že pro nastavení hlasitosti dopravních informací se podrží tlačítko "TA", na displeji se zobrazí "TA VOL XX" kde XX je aktualní hlasitost a můžu si ovladačem nastavit jinou hlasitost pro dopravní informace než pro běžný poslech rádia. Zkusil jsem to samé pro telefon.Ale při funkci "MUTE" kdy je na displeji zobrazeno "PHONE" nefunguje žádné tlačítko, ani při delším podržení a nejde nic nastavit. Mačkal jsem vše. Ty napěťové úrovně signálů jsem schopen nějak porovnat,zjistit nebo změřit? Díky

EDIT: V návodu ještě píší, že hlasitost pro telefon a dopravní informace by měla být stejná.
Ford Focus kombi 1,8 TDci 85kW r.v. 2003 výbava Ghia
opičák
*
*
 
Příspěvky: 48
Registrován: úte kvě 30, 2006 8:46,0
Bydliště: Ostrava

Příspěvekod Barťas » pát úno 23, 2007 14:37,0

Tak pak je taky možné, že funkce mute na pinu č. 4 neumí nic jiného než jen ztlumit rádio pro možnost připojení jakékoli neoriginální HF s vlastním reproduktorem a ostatní funkce tzv. integrovaného telefonu v rádiu Ford vyžadují připojení originální HF Ford a komunikují vzájemně na pinech 8 a 9 nějak datově. Jako např. CD changer nebo jedna z typů páčky pod volantem.
CMC 234
Mondeo III, 2.0 TDCI Ghia 96 kW, 2007, hatchback (od 11/2011)
Mondeo II, 1.8 16V SI/Ghia, 1998, combi (od 05/2004 do 04/2012)
Uživatelský avatar
Barťas
****
****
 
Příspěvky: 441
Registrován: sob dub 03, 2004 16:09,0
Bydliště: Králův Dvůr

Příspěvekod opičák » pát úno 23, 2007 14:46,0

Taky mě to napadlo, protože na http://www.focus.kvalitne.cz/down.html návod k rádiu 2 část jsou na posledních dvou stranách popsány funkce telefonu jako zobrazení čísla a jména na displeji, listování seznamem pomocí ovládání rádia pod volantem atd. Ale nechce se mi věřit,že piny 8 a 9 označené jako "phone audio 1 a phone audio 2", by uměly něco jiného než zvuk. O datových přenosech ani nemluvím.
Ford Focus kombi 1,8 TDci 85kW r.v. 2003 výbava Ghia
opičák
*
*
 
Příspěvky: 48
Registrován: úte kvě 30, 2006 8:46,0
Bydliště: Ostrava

Příspěvekod Barťas » pát úno 23, 2007 14:57,0

Ano, z toho návodu jsem vycházel. Ještě je tedy dost pravděpodobné, že origo HF komunikuje datově na pinech 13,14 označených SCP +, SCP - a na základě úspěšně navázaného spojení aktivuje audio vstupy na pinech 8,9. Po oněch pinech 13,14 zřejmě do rádia a zpět putují doplňkové informace o síle signálu, volaných číslech a pod. CD changer nějak podobně komunikuje ve svém konektoru na pinech s označením ACP+, ACP - a dokud changer nenačte regulérní audio CD (čili nestačí jeho pouhé připojení), tak nepřepne rádio a neumožní nf audiovstupy.
CMC 234
Mondeo III, 2.0 TDCI Ghia 96 kW, 2007, hatchback (od 11/2011)
Mondeo II, 1.8 16V SI/Ghia, 1998, combi (od 05/2004 do 04/2012)
Uživatelský avatar
Barťas
****
****
 
Příspěvky: 441
Registrován: sob dub 03, 2004 16:09,0
Bydliště: Králův Dvůr

Příspěvekod opičák » pát úno 23, 2007 15:06,0

Zní to logicky. Ale taky to znamená, že pokud to tak je, jsem nejspíš s amatérským zapojováním v koncích. Nejspíš není jiná varianta,než se zeptat odborníků ve fordu a pokud lze pro výstup zvuku použít repro i z touhle HF sadou, tak si to nechat nejspíš za drahý peníz zapojit. Nebo varianta číslo 2 - použít standartně dodávaný reproduktor, což se mi ani trochu nelíbí.Ale co nadělám :cry:
Ford Focus kombi 1,8 TDci 85kW r.v. 2003 výbava Ghia
opičák
*
*
 
Příspěvky: 48
Registrován: úte kvě 30, 2006 8:46,0
Bydliště: Ostrava

Příspěvekod opičák » pát úno 23, 2007 15:40,0

Tak pánové zlaté tohle fórum :!: :!: . Obvolal jsem dva Ford servisy v Ostravě a výsledek: první servis - nejde v žádném případě, pouze útlum rádia, zvuk do reproduktoru dodávaného s HF sadou. (rychle, jednoduše vyřešeno - nejspíš chtěli mít pokoj).Druhý servis - ano jde, proč tam experimentujete s piny, to se dělá pomocí ISO konektoru :?: . Nechápu jak - kdysi jsem neměl originál ford rádio a ISO konektor mám,ale slouží k převodu atypického zapojení kabeláže rádia ford na ISO standart. Naprosto nechápu jak tohle použít s originál ford rádiem. Stručný výsledek JDE - NEJDE. Jsem tam kde jsem byl. Na fóru jsem se dozvěděl mnohem víc. Věřím, že jestli tenhle ořech rozlousknu, tak jedině tady. Nevěřím, že to nejde.
Ford Focus kombi 1,8 TDci 85kW r.v. 2003 výbava Ghia
opičák
*
*
 
Příspěvky: 48
Registrován: úte kvě 30, 2006 8:46,0
Bydliště: Ostrava

Příspěvekod Barťas » pát úno 23, 2007 16:17,0

No někteří to zapojují tak, že nechají rádio umlčet signálem mute, to už taky umíme, a pak mu přímo do drátů od repráků v ISO konektoru nacpou signál od HF. To ovšem vyžaduje, aby ten signál z HF byl dostatečně silný na vybuzení reproduktorů v autě. Čili to vůbec nejde skrz rádio. Slušnější možností je použití mezikusu s přepínačem, který reproduktory odpojí od rádia a připojí k HF, přepínač je ovládán signálem pro mute a v tomto případě není nutné umlčovat rádio, snad jen kvůli tomu nápisu na displeji.
http://www.conrad.cz/zapojeni-vypnuti-zvuku-radia+dp48829/
CMC 234
Mondeo III, 2.0 TDCI Ghia 96 kW, 2007, hatchback (od 11/2011)
Mondeo II, 1.8 16V SI/Ghia, 1998, combi (od 05/2004 do 04/2012)
Uživatelský avatar
Barťas
****
****
 
Příspěvky: 441
Registrován: sob dub 03, 2004 16:09,0
Bydliště: Králův Dvůr

Příspěvekod rs » pát úno 23, 2007 16:41,0

CFC 135
Focus 1.6 16V Ghia kombi, MT, 2000
Toyota Carina E kombi 1.6 16V, MT, 1997
Uživatelský avatar
rs
**
**
 
Příspěvky: 53
Registrován: sob úno 19, 2005 17:18,0
Bydliště: Morava

Příspěvekod opičák » pát úno 23, 2007 21:08,0

to Barťas : Taky už mě napadlo to "brutální" řešení napojit výstup z HF přímo na reproduktory. Druhá možnost o které píšeš je sice o hodně méně brutální, ale v podstatě to samé.Nevím, možná se pletu, ale není tam žádná zmínka o zesilovači nebo něčem podobném. V podstatě elektronický přepínač audio vstupu do reproduktoru ovladaný HF.Říkám, možná se pletu, nejsem odborník. A upřímně - za ty prachy :!: (záčíná se mi líbit můj standartně dodávaný repráček k HF). Ne, nic ve zlé, dík za nápad. Asi zkusím co dokáže tvrdé spojení HF+reproduktory.Pokud dokáže HF reproduktory vybudit nemůžu nic pokazit. Ale stále se nemůžu zbavit pocitu,že někde je banální chyba a že rádio podporující HF tohle musí umět. :roll:
Ford Focus kombi 1,8 TDci 85kW r.v. 2003 výbava Ghia
opičák
*
*
 
Příspěvky: 48
Registrován: úte kvě 30, 2006 8:46,0
Bydliště: Ostrava

Další

Zpět na Focus - Rádio, audio

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník