Tempomat

Příspěvekod jsmach » úte čer 08, 2010 20:18,0

a máš v autě kompletnḯ kabeláž od pedálu a volantu až po řidící jednotku ECC? Jestli to není v tom, že nějaké kabely jsou a nějaké nejsou osoazeny. Zkus na diagnostice zkontrolovat funkci spínačů a pedálových spínačů (jestli to je možné diagnostikovat).

Já koukl na pojistovou skříň pod palubkou a kabel vedoucí od volantu vypadá komletně osoazený, ale protikus už nemá osazeny min. 2 piny nutné pro provoz tempomatu. Mylím že to je konektor C32.
Ford Escort 1.6 16V rv.97, Palub.počítač vlastní konstrukce
Ford Mondeo combi 2.0TDCi, 96kW, rv.2006, Trend
Uživatelský avatar
jsmach
*
*
 
Příspěvky: 22
Registrován: pon čer 21, 2004 19:14,0

reakce

Příspěvekod Sailes88 » úte čer 08, 2010 20:31,0

Děkuji za informace, všechno budu zkoušet, je škoda nemí aktivní tempomat, když už tam je. Zítra se na to v práci mrknu a dám vědět. Projdu schémata a uvidíme.
Mondeo, 2.0 TDCi 96, liftback, r.v. 2002, plná palba :-)
Uživatelský avatar
Sailes88
Junior
Junior
 
Příspěvky: 9
Registrován: sob čer 27, 2009 9:04,0
Bydliště: Praha-západ

Tempomat Mondeo 2.0 TDCi rv 2006

Příspěvekod jsmach » sob čer 12, 2010 13:12,0

Mám tady první infomace o parametrech součástek pro dostavbu tempomatu.

Materiál mi přišel během týdne z Polska (vydraženo na http://www.allegro.pl ). Cena celé sady byla 182,50 PLN včetně poštovného (bouchlý airbag s tlačítky 100PLN, sada pedálových spínačů i s částí kabelu s konektory 50PLN (mám dokonce i šedý spínač navíc), poštovné 30PLN, platba za převod peněz prodávajícímu na účet, podáno Poczte polske 2,5PLN).

Obrázek
Obr.1: Sada součástek

Obrázek
Obr.2: Uchycení kabelu na držáku

Obrázek
Obr.3: Zapojení klaksonu

Konečně jsem proměřil volantová tlačítka a jejich zapojení je následující:
Obrázek
Obr.4: Zapojení tlačítek a hodnoty odporů na jednotlivých tlačítcích

Podle výše uvedeného schématu lze vyrobit nahrážku tlačítek pomocí už dříve zmíněného univerzálního tykadla k univerzálnímu tempomatu
http://www.9000.cz/tempomaty/

např.
Obrázek
Obrázek
Obrázek

---------------------------edit 13.6.2010-------------------------

Dnes v neděli dopoledne jsem realizoval montáž tlačítek tempomatu, přitom jsem proměřil kabelový svazek a zjistil jsem, že mi vedeni od volantu končí na konektoru C32 (vnitřní pojisková skříňka), z ní budu muset pokračovat dál do EEC a ručně natáhnout pár vodičů.
Vedení končí na chybějících pinech 7 (wh) a 13(br), dál do ECC budu muset kabel natáhnout spolu s 3 dalšími žílami pro pedály a kontrolku pin 1 (wh/bk) na C32.

---------------------------edit 15.7.2010-------------------------

Tempomat už jede :D :D :D :D :D :D
jakmile si udělám čas dám se podrobný popis jak na to, když chybí příprava a musí se vše dodatečně prodrátovat.
Ford Escort 1.6 16V rv.97, Palub.počítač vlastní konstrukce
Ford Mondeo combi 2.0TDCi, 96kW, rv.2006, Trend
Uživatelský avatar
jsmach
*
*
 
Příspěvky: 22
Registrován: pon čer 21, 2004 19:14,0

PROBLÉM S AKTIVACÍ TEMPOMATU

Příspěvekod Sailes88 » úte črc 27, 2010 20:03,0

Zdravím všeschny nadšence značky ford.

Najde se na tomto foru můj zachránce?! Od doby co jsem koupil mondeo mi nelze aktivovat tempomat. Myslel jsem že to bude banalita, ale opak je pravdou.

Zkoušel jsem diagnostiku, ta nic neukáže. Kontrolka se po otočení klíčku rozsvítí. Spínače u pedálů zaměněny za jiné. Kontroloval jsem pojistkovou skříňku. Stále nic.


!!! PORAĎTE CO DÁL PROSÍM !!!
Mondeo, 2.0 TDCi 96, liftback, r.v. 2002, plná palba :-)
Uživatelský avatar
Sailes88
Junior
Junior
 
Příspěvky: 9
Registrován: sob čer 27, 2009 9:04,0
Bydliště: Praha-západ

tempomat

Příspěvekod jsmach » úte črc 27, 2010 20:12,0

A). Musis mit spravne zapojeny tlacitka,ale hlavne podalove spinace,
B) musis tempomat aktivovat nejlepe u forda. (Obecne to vsechny diagnostiky neumi)

Popis mi podrobne jaky mas stav vestavby tempomatu a ja ti reknu co dal.
Ford Escort 1.6 16V rv.97, Palub.počítač vlastní konstrukce
Ford Mondeo combi 2.0TDCi, 96kW, rv.2006, Trend
Uživatelský avatar
jsmach
*
*
 
Příspěvky: 22
Registrován: pon čer 21, 2004 19:14,0

tempomat

Příspěvekod Sailes88 » stř črc 28, 2010 19:25,0

A) zapojení tlačítek na volantu proměřím o víkendu.
B) diagnostika 2x, nic neukázali. Zkusím se poptat u forda, ale nevím :-(


Už z výroby je namontován tempomat. Originál. Tlačítka klasicky na volantu ON/OFF, RES, +/- .... , spínače u pedálů 3x, ....atd....
Mondeo, 2.0 TDCi 96, liftback, r.v. 2002, plná palba :-)
Uživatelský avatar
Sailes88
Junior
Junior
 
Příspěvky: 9
Registrován: sob čer 27, 2009 9:04,0
Bydliště: Praha-západ

Re: tempomat

Příspěvekod DR » stř črc 28, 2010 20:05,0

Sailes88: instalaci tempomatu z výroby si radši ověř podle VINu zde http://www.etis.ford.com/vehicleRegSelector.do A pokud tam skutečně byl už z výroby, pak zásahy typu "vyměnil jsem spínač za jiné" považuju za zcela zbytečné a potenciálně škodlivé.

Určitě umíš ten tempomat správně zapnout? Jakým postupem ho zapínáš a co při tom dělá kontrolka na palubce? Nejdřív tlačítko ON, pak SET a musí to jet.
Jinak viz návod zde http://forum.fordclubs.org/viewtopic.php?p=87924#87924
CMC 053 ( Ford Mondeo club ) CFC 660 (Ford Focus klub)
mondeo 2.2TDCi, 147kW, kombi, 04/2014
(před tím mondeo 2.5T, 162kW, kombi, 10/2007, Titanium X_____ ST200, 2000, hatchback;____ mondeo 2.5 V6 LPG, ghia, 1998, combi);
Renault Trafic, dci150, combi van, 2008 + Fiat Brava 1.6 16V 1998 + Renaul Megane 1.6 16V 2012
Uživatelský avatar
DR
Moderator
Moderator
 
Příspěvky: 9446
Registrován: čtv zář 04, 2003 19:43,0
Bydliště: Brno-venkov

tempomat

Příspěvekod jsmach » stř črc 28, 2010 20:07,0

Pokud je to origo tempomat a jde ti o to, ze neni funkcni, muze to byt vadnym pedalovym spinacem, ktery ho stale deaktivuje, mel jsem ten problem pri instalaci a zamene dvou dratu, tempomat nebyl funkcni. Zkus promerit zeleny spinac zda je pri volnem pedalu sepnuty a cerveny, jede par musi byt sepnuty a druhy rozepnuty.

Orginal diag uvidi pri kontrole tempomatu chybu pedalove kontaktu brzdy, jako to videla u meho mondea pred odstranenim vyse zminene zavady.

--------------------
dodatek1:

Byl jsem na 4 diagnostikách:
- nějaká uni s omezenou výbavou pro Fordy, uměla jen základní fce diagnostiky a mazat chybové kódy, tempomat neviděla.
- China clone, která měla umět vše, mechanik v tom ale dost tápal, v anglickém menu hledal dost chaoticky, k tempomatu nic nenašel.
- BOSH v Boshservise - tempomat v nabídce viděl, byl šedý nabídka se nedala rozbalit.
- Origo Ford servis - viděl vše, aktivoval tempomat, hlásil špatný pedálový spínač

tady je polský návod na montáž a aktivaci, český překlad aktivace a zapojení konektorů:


zapojení pedálových spínačů (ver.TDCi od 2004)
http://www.jsmach.cz/Ford/Mondeo/Tempomat/schemat_1.gif

zapojení volantových tlačítek (ver.TDCi od 2004)
http://www.jsmach.cz/Ford/Mondeo/Tempomat/schemat_2.gif

zapojení pedálových spínačů a tlačítek (ver. do 2004)
http://www.jsmach.cz/Ford/Mondeo/Tempomat/schemaC100.gif

konektory pedálových spínačů
http://www.jsmach.cz/Ford/Mondeo/Tempomat/pedalove_konektory.gif

konektor řídící jednotky ECC5 do roku 2004 (C100)
http://www.jsmach.cz/Ford/Mondeo/Tempomat/ecc5_C100.gif

konektor řídící jednotky ECC5 od roku 2004 (C200)
http://www.jsmach.cz/Ford/Mondeo/Tempomat/ecc5_C200.gif

návod na montáž tempomatu v polském jazyce
http://www.jsmach.cz/Ford/Mondeo/Tempomat/Tempomat_navod_polsky.pdf

překlad části o aktivaci tempomatu do českého jazyka
http://www.jsmach.cz/Ford/Mondeo/Tempomat/Tempomat_cesky_preklad_aktivace.pdf

starší schéma tempomatu (jen pro zpestření)
http://www.jsmach.cz/Ford/Mondeo/Tempomat/Tempomat_starsi_schema.pdf

---------

schéma zapojení tempomatu TDDi a TDCi do r.2003 (ECC s konektorem C100)
http://www.jsmach.cz/Ford/Mondeo/Tempomat/Tempomat_2001_2003.pdf

schéma zapojení tempomatu TDCi od r.2004 (ECC s konektorem C200)
http://www.jsmach.cz/Ford/Mondeo/Tempomat/Tempomat_2004_2007.pdf
Ford Escort 1.6 16V rv.97, Palub.počítač vlastní konstrukce
Ford Mondeo combi 2.0TDCi, 96kW, rv.2006, Trend
Uživatelský avatar
jsmach
*
*
 
Příspěvky: 22
Registrován: pon čer 21, 2004 19:14,0

odpoved

Příspěvekod Sailes88 » čtv črc 29, 2010 11:20,0

dekuji za vybornou pomoc, o vikendu se na to vrhnu. Ted jsem resil vodu v prostoru nohou.
Mondeo, 2.0 TDCi 96, liftback, r.v. 2002, plná palba :-)
Uživatelský avatar
Sailes88
Junior
Junior
 
Příspěvky: 9
Registrován: sob čer 27, 2009 9:04,0
Bydliště: Praha-západ

Příspěvekod Langy » sob pro 04, 2010 20:53,0

Ahoj chci se zeptat.
Na mém Mondeu mám orignální tempomat na volantu, ale nejspíš i nefunguje, není nutné ho nějak aktivovat? Ať mačkám on/off res/+/- tak se nic neděje.
Mondeo, 2.0 TDCi 96kW, kombi, r.v. 2004, ghia
Langy
*
*
 
Příspěvky: 13
Registrován: úte lis 30, 2010 21:23,0

Příspěvekod jsmach » sob pro 04, 2010 21:13,0

- pri rychlosti nad 50km/h stiskni tlacitko on a pote tlacitko set+ a uvolni plynovy pedal. pokud auto neudrzi ryhlost, tempomat nesepnul

proc?
-- je tam volant s tempomat.tlacitky a tempom.nebyl nikdy aktivovnan (nejake samodomo bez dokonceni )
-- chyba v pedalovych spinacich (brzda a spojka) vlivem preruseni okruhu (oxidace kontaktu,uvolneni vodice ats.) davaji signal k vypnuti tempomatu .

v servise by mel na diagnostice zjistit,zda pedalove spinace zlobi,ja mel podobny problem, pri montazi jsem prohodil vodice,v servise to vykazovalo chybu a tempomat nejel.

vyse uvedena schemata by mohly pomoci pri hledani zavady.
Ford Escort 1.6 16V rv.97, Palub.počítač vlastní konstrukce
Ford Mondeo combi 2.0TDCi, 96kW, rv.2006, Trend
Uživatelský avatar
jsmach
*
*
 
Příspěvky: 22
Registrován: pon čer 21, 2004 19:14,0

Příspěvekod sestys » ned pro 12, 2010 14:45,0

Zkoušel někdo z vás řešit podsvícení tlačítek tempomatu na volantu? Při jízdě ve tmě je docela těžký chmatat po volantu a hledat to správný tlačítko..
Mondeo, 1.8 SCi 96 kW, kombi, r.v. 2003, Ghia
sestys
**
**
 
Příspěvky: 97
Registrován: úte dub 27, 2010 12:32,0

Příspěvekod Langy » sob led 01, 2011 4:04,0

Tempomat beží jak hodinky :) A ještě taková drobnost, pod zapínáním světel, je takové malé horizontálně štelovatelné kolečko se symbolem tempomatu, k čemu to je?
Mondeo, 2.0 TDCi 96kW, kombi, r.v. 2004, ghia
Langy
*
*
 
Příspěvky: 13
Registrován: úte lis 30, 2010 21:23,0

Příspěvekod Chopper911 » sob led 01, 2011 10:55,0

To Langy: Nie je to náhodou regulácia podsvietenia palubnej dosky?
Mondeo, 2.0 HE Duratec 107kW, liftback, r.v. 02/2001, Ghia
Uživatelský avatar
Chopper911
**
**
 
Příspěvky: 92
Registrován: pon čer 02, 2008 16:59,0
Bydliště: Ladce

Příspěvekod Langy » sob led 01, 2011 12:59,0

Chopper911 píše:To Langy: Nie je to náhodou regulácia podsvietenia palubnej dosky?

Těžko říct takhle z hlavy
Mondeo, 2.0 TDCi 96kW, kombi, r.v. 2004, ghia
Langy
*
*
 
Příspěvky: 13
Registrován: úte lis 30, 2010 21:23,0

Příspěvekod Premysl Hruby » sob led 01, 2011 15:31,0

Takhle z hlavy ti to reknu na 100% - je to ovladani intenzity podsviceni palubky. 8-)
Prema CMC 410
Ford Galaxy, 2.2 TDCi, *29.10.2008, Ghia
Ford Mondeo Hatchback 1,8i 16V Ghia, *25.3. 1998 - † 19.5.2017
Uživatelský avatar
Premysl Hruby
****
****
 
Příspěvky: 464
Registrován: úte úno 10, 2004 22:10,0
Bydliště: VS (pred tim SY)

Příspěvekod Langy » sob led 01, 2011 17:45,0

Premysl Hruby píše:Takhle z hlavy ti to reknu na 100% - je to ovladani intenzity podsviceni palubky. 8-)


Pravda pánové, je to podsvícení palubky
Mondeo, 2.0 TDCi 96kW, kombi, r.v. 2004, ghia
Langy
*
*
 
Příspěvky: 13
Registrován: úte lis 30, 2010 21:23,0

Příspěvekod DR » sob led 01, 2011 20:06,0

Langy: 1. ten tempomat už ti funguje proč? měl nějakou vadu (jakou), nebo jsi ho jen neuměl zapnout?
2. Necituj prosím zbytečně celé předchozí příspěvky. viz http://forum.fordclubs.org/viewtopic.php?t=1048 Děkuji.
CMC 053 ( Ford Mondeo club ) CFC 660 (Ford Focus klub)
mondeo 2.2TDCi, 147kW, kombi, 04/2014
(před tím mondeo 2.5T, 162kW, kombi, 10/2007, Titanium X_____ ST200, 2000, hatchback;____ mondeo 2.5 V6 LPG, ghia, 1998, combi);
Renault Trafic, dci150, combi van, 2008 + Fiat Brava 1.6 16V 1998 + Renaul Megane 1.6 16V 2012
Uživatelský avatar
DR
Moderator
Moderator
 
Příspěvky: 9446
Registrován: čtv zář 04, 2003 19:43,0
Bydliště: Brno-venkov

Příspěvekod Martin Bednařík » čtv úno 17, 2011 13:01,0

Zdarec pánové, tak kdyby měl někdo zájem namontovat originál tempomat do mk II do TD tak je to uplně jednoduché, je to stejné jako u benzínu akorád se musí upravit lanko od serva k čerpadlu a přešrubovat EGR ventil jinam, páč na tom místě je servomotor.
Mondeo, 1,8 td 66, sedan, r.v. 1997, Ghia
Martin Bednařík
*
*
 
Příspěvky: 15
Registrován: čtv bře 08, 2007 18:10,0
Bydliště: V Drahách 927, Luhačovice 76326

Aktivace tempomatu

Příspěvekod Georgino » pát bře 04, 2011 16:28,0

Ahoj všem... Monďáka mam teprve týden a po pročtení všech návodů a příspěvků jsem se pokoušel o aktivaci tempomatu.... stále neúspěšně.... Nakonec jsem přišel na to, že (alespoň v mém případě) se aktivuje podržením levého bílého tlačítka A SOUČASNÝM stisknutím + nebo - ....
U mě teda funguje jen to mínus pro aktivaci (možná chyba ???)

Tak snad to někomu pomůže...
Mondeo, 2.5 V6, 125kW, hatch, r.v. 1999, Ghia
Georgino
Junior
Junior
 
Příspěvky: 2
Registrován: stř bře 02, 2011 15:01,0

PředchozíDalší

Zpět na Mondeo MK I-III - Interiér, výbava

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

cron